Wine

FRANKRIJK

Emmanuel Brochet heeft in 1997 de wijngaarden overgenomen die zijn vader had verhuurd aan andere wijnbouwers uit de streek. Hij is alzo de eerste wijnmaker van de familie. Hij sloeg van in het begin een eigen weg in door de 2,5 ha wijngaarden biologisch te bewerken. Deze lijn zet hij in de wijnkelder verder, hetgeen resulteert in pure Champagnes.

brochet 

In 2004 begon Jean-François met Domaine Les Foulards Rouges. In de Roussillon, tegen de Spaanse grens. De naam is de geuzennaam voor de rode halsdoek die in Baskenland behoort tot de symbolen voor eigenzinnigheid en vrijheid. In die geest maakt Jean-François ook zijn wijn: lak aan conventies, achterhaalde opvattingen en prietpraat, alleen de lekkerste wijn telt. De naam is ook een verwijzing naar de Red Bandana uit het prachtige en melancholieke lied “Me and Bobby McGee” van het rebelse jaren-60 icoon Janis Joplin. Jean-François gaf zijn wijnen ook rebelse namen: valserik, luiaard, vlerk. La Soif du Mal bijvoorbeeld, is een woordspeling op het woord dorst, dorst naar het slechte.

foulards

Bruno woont in Banyuls en bezit 4 ha wijngaarden in de streek. De meeste van zijn wijngaarden zijn van leisteen en dus zeer moeilijk te bewerken. Bovendien geven de druivelaars er een heel kleine opbrengst. Maar de kwaliteit is navenant, oa dankzij zijn biologische teelt met een zeer laag aantal keer sproeien met “bouilli bordelaise” (om de natuur zoveel mogelijk te beschermen). De uitmuntende kwaliteit wordt nog versterkt door de genialiteit die Bruno aan de dag legt in de kelder. Sinds de start maakt hij natuurlijke wijn, zonder tussen te komen in het natuurlijke proces. Hij maakt voornamelijk droge rode wijnen van Grenache, met enkel toevoeging van sulfiet bij het bottelen (soms zelfs helemaal geen toevoeging).

duchene 

In het hart van de Minervois liggen de 20 ha van dit familiale wijndomein. De wijngaarden zijn biologisch bewerkt (met certificatie). De rode wijnen worden natuurlijk gemaakt met endogene gistcellen en hebben slechts een lage dosis sulfiet. Rijke wijnen met een minerale structuur, wijnen op de balans tussen breedte en frisheid, kracht en elegantie. Bio met brio dus.

homs

Philippe woont in het schilderachtige dorpje Pupillin, heel dicht bij Arbois in de buurt van de Zwitserse grens. Hij erfde de wijngaard van zijn vader en besloot om de wijn zelf te maken in plaats van zijn druiven door te verkopen. Hij maakt zijn wijn onder zijn huis dat uitkijkt over het dorp. De wijnen hebben betrekking op twee appellations. De eerste is de bredere Côtes du Jura en dan de meeste van de wijnen zijn van de kleine Arbois Pupillin die alleen geldt voor druiven geteeld in de gemeente Pupillin. Hij maakt wijn met zo weinig mogelijk ingrijpen. Sulfiet wordt alleen toegevoegd bij het bottelen.

Philippe Bornard' old Ploussard (2)

In het begin van de jaren ’70 hebben Pierre en Doris Rietsch het domein Rietsch opgericht. Intussen namen de kinderen Jean-Pierre en Annelise het domein over. In 2008 werd beslist om de Pinot noir wijngaarden (en later de volledige wijngaard) over te schakelen op biologische landbouw. Grondbewerking en concurrerende bodembedekking (zoals gras) zijn de hoekstenen van de landbouwcultuur op dit domein. Ze laten de fauna en flora toe een inheemse en evenwichtige omgeving te creëren en de expressie van terroir te bevorderen. Manuele oogst, endogene gistcellen, lange “élevage sur lie” zijn tevens standaardwaarden. Sinds 2006 richten ze zich meer en meer op het vinifiëren op een zo natuurlijk mogelijke manier.

rietsch02

Olivier Horiot nam het domein in 1999 over van zijn vader Serge en converteerde het direct naar biologische wijnbouw met toepassing van enkele biodynamische principes. Alhowel hij het natuurlijk karakter van zijn wijnen niet benadrukt streeft hij toch naar een maximale terroir-expressie. Meestal werkt hij met een 10% gekneusde (met de voeten) druiven, aangevuld met volle druiventrossen. Op die manier probeert hij zoveel mogelijk fruitexpressie te verkrijgen. Het domein is verspreid over 2 voorname percelen, “en Valengrain” dat een zuidwaartse expositie heeft en “en Barmont” dat eerder oostelijk gericht is. De percelen worden apart gevinifieerd. Rosé de Ricey is zeker een specialiteit van het huis en natuurlijk ook van de streek (het meest zuidelijk gelegen Champagne-gebied, nl. de Cote de Bar in het Aube-departement).

horiot 

Le Clos Tue-Boeuf is het familiaal domein van Jean-Marie en Thierry Puzelat. Zij maken in de Loire eigenzinnige natuurlijke wijnen die in rood vaak een uitzonderlijke finesse bereiken. In wit zijn ze meestal sterk aromatisch, en dat allemaal met de endogene gistcellen die op de druiven zitten en in de kelder ronddwarrelen. Hun wijnen zijn wereldwijd bekend en enorm geliefd.

ctb

Eric heeft geen enkele familiale achtergrond in de wijnbouw. Maar deze belezen wijnbouwer stelt zichzelf en zijn productiemethodes constant in vraag. Hij wil op deze manier zoveel mogelijk blijven bijleren. Daarom ook maakt hij verschillende soorten wijn, volgens verschillende vinificatiemethodes en op verschillende terroirs. Biologische landbouw met respect voor de natuur en het vinifiëren met zo weinig mogelijke tussenkomst staan echter steeds voorop. Om dat te realiseren volgt hij zijn cuvées minutieus. Zijn investering in één van de beste microscopen die je op wijndomeinen aantreft, spreekt boekdelen. Natuurlijke wijn maken betekent vooral de natuur goed in het oog houden zodat er geen smaakdeviaties optreden. Het perfecte antwoord aan sommige criticasters van natuurlijke wijnen. Zijn lekkere “Indigène sulfureus”-reeks maakt hij zonder toevoeging van sulfiet, volgens een “maceration carbonique”. Eric vind echter dat de Rhône-terroir daardoor wordt weggevlakt. Daarom vinifieert hij ook wijnen volgens aloude traditie van kneuzen, onderdompelen van de “chapeau”. Dat levert een 30-tal verschillende wijnen per jaar uit 10 verschillende appelaties, gaande van Mâcon tot Châteauneuf. Uiterst boeiend!

Eric-Texier

La Fontude is een micro-domein ontstaan uit een combinatie van het houden van schapen en het biologisch verbouwen van druiven. Echt terug naar af. Dertig hectare weide onderaan de heuvels rond het meer van Salagou. François Aubry kocht dit stuk land om de zeer oude stokken te redden. De schapen begrazen de weidegaard. Ze “plukken” selectief en houden op die manier de wijngaard schoon en in een gezonde balans. Voor bemesting zorgen ze via de natuurlijke weg. Na de handmatige pluk en de strenge handmatige selectie worden de druiven geperst met een handbediende verticale champagnepers. Daarna rijpen sommige van de wijnen op hout. Maar het belang van de natuurlijke smaak en invloed van de omgeving staan voorop.

fontude

Benoit Courault is een veelbelovend talent in de Anjou. Hij leeft in het midden van zijn wijngaarden in Faye d’Anjou. Hij teelt op biodynamische wijze en voegt geen additieven toe aan zijn wijnen. Enkel bij zijn witte wijnen wordt er hooguit een beetje sulfiet tijdens botteling toegevoegd.

courault

Domaine Pierre Frick (12 generaties lang) bezit vandaag 12 ha wijnstokken. Met zes mensen wordt het hele jaar door gewerkt aan de zorg voor de bodem, de wijngaarden en hun omgeving, de vinificatie en rijping in vaten. De wijnstokken zijn biologisch sinds 1970 en biologisch-dynamisch sinds 1981. Sinds 1999 worden verschillende cuvées geproduceerd geheel zonder sulfiet, inclusief bottelen. Pierre is een héél groot voorstander van biodynamie en is een zeer innemende persoonlijkheid. Zijn inzet en toewijding leiden tot grootse wijnen. Alsace op zéér hoog niveau!

frick

Château Meylet ligt aan de westkant van Saint-Emilion, op de uitlopers van de “Grandes Murailles”. Het familiale domein bestaat sinds 1875. Michel Favard maakt er op een zeer ambachtelijke manier wijn. Hij volgt biodynamische principes en was ooit gecertificeerd in biodynamie. Na enkele discussies stapte hij daar uit, zonder echter de principes te verloochenen. Toen hij enkele jaren later opnieuw zijn certificatie had aangevraagd, diende hij eerst 3 jaar in “conversie” te stappen … Michel blijft biodynamie in de praktijk sterk verdedigen en toepassen, maar heeft toch heel veel vraagtekens bij het certificeringsprocedure. De wijnen van Meylet blijven 10 jaar op het domein, alwaar ze op een heel gemoedelijke manier rijpen. Dat maakt dat, eens ze op de markt komen, ze nog steeds fris en jong aanvoelen, in elk geval veel jonger dan vergelijkbare Merlot-getypeerde Bordeaux uit dezelfde jaargangen. Michel werkt bovendien volgens het “Charter des Vins Naturels” van de AVN.

meylet

In 1988 namen Isabelle en Bruno het familiale domein over. Al zes generaties lang was de familie Perraud wijnbouwer. Het domein in de Beaujolais is 8,5 ha groot. Sinds 1 jaar is de conversie naar bio volop aan de gang op dit domein. Voor hen is bio een state of mind, een levensfilosofie. Daarnaast werken ze ook samen met biologische wijnbouwers om hun natuurlijke wijngamma uit te breiden, zoals de Saint-Véran, de Bourgogne Aligoté en de Pouilly Fuissé. Deze wijngaarden zijn niet in hun bezit, maar met deze biologische druiven maken ze natuurlijke witte wijnen zonder toegevoegd sulfiet.

cotes-de-la-moliere-bruno-perraud

Laurence Manya is een jonge wijnmaker die zich met het kleine domein Yoyo vestigde in hartje Banyuls. Drie ha verdeeld over 6 percelen. Ze werken met Grenache, jonge pittige Mourvèdre en Carignan verankerd op zwarte leisteen. Er wordt wijn verbouwd volgens de principes van de biologische teelt, zonder chemicaliën en uiteraard met organische meststoffen. Grondbewerking gebeurt met paard, ploeg en houweel. A Taste Affair is er trots op de eerste importeur ter wereld te mogen zijn van de wijnen van Yoyo.

yoyo

In 1994 nam Thierry Puzelat het familielandgoed van Clos di Boeuf in Touraine terug in handen. Al heel snel had hij geen voldoening van de verkoop van druiven aan de coöperatieve wijnmakerij. In 1999 besloot hij om zelf wijn te produceren. Wijnbouwer Marcel Lapierre Morgon vigneron moedigde hem aan om wijn te maaken zonder kunstmatige ingrepen. En dat idee heeft hij nooit verlaten. Sterker nog, hij werd vice-president van de vereniging van natuurlijke wijnen. In 2009 liet hij zich vergezellen door Olivier Pierre Bonhomme. Samen maken ze wijnen die de veelzijdigheid van de Loire weerspiegelen.

puzelat

Nicolas is wijnbouwer in het idyllische dorpje Rochefort-du-Gard. Voorheen was hij leraar. Wijnbouwers uit de streek, zoals Eric Pfifferling, bezorgden hem het alomgekende wijnvirus. Hij schreef zich in aan de universiteit van Suze-la-Rousse en ging in de leer bij “La Vieille Julienne” uit Châteauneuf-du-Pape. We bestelden al wijn uit zijn beginperiode (2008). Sindsdien maakt hij steeds betere en soepelere wijnen. We beschouwen hem als één van de opkomende talenten in de Rhône! Maak kennis met zijn veelzijdigheid in al zijn cuvées.

grillons

Stephane Morin nam in 2005 een 12 ha groot domein over in en rond Argeles en Banuyls. Op de oude wijngaarden werd nooit gesproeid of kunstmatig bemest. Met toepassing van enkele biodynamische principes maakt hij al sinds het begin lekkere natuurlijke wijnen, zonder additieven. Vanaf de eerste vinificatie importeren we de wijnen van dit rijzend talent. Hij slaagt erin om zijn cuvées te vinifiëren met tegelijk een hoge fruitbalans en een aangenaam hoge tanninebalans. Of zoals Stephane zegt : “een maceration carbonique doe je enkel op hele goede en gezonde druiven. Dit is als het ware een infusie van de druiven. Na een 3-tal weken zijn ze klaar om geperst te worden.”

leonine

 Frantz Saumon was gedurende jaren boswachter in zowel Canada als Frankrijk. In 2001 besloot hij om een klein wijndomein over te nemen van drie hectare in Montlouis nabij Tours. Frantz is een non-interventionistische wijnbouwer en werkt zonder chemicaliën in de
wijngaarden. De wijnmakerij is een ondergrondse kelder uitgehouwen in de tuffeau, de alomtegenwoordige fossiele-rijke klei van de regio. Alle wijnen worden gevinifieerd in vaten (sommige 228l, sommige 400l) alleen met inheemse gisten.

domaine-frantz-saumon

Marie Thibault’s bezit 3,5 ha wijngaarden gelegen op een helling in de Loire-vallei. Ze is afkomstig uit de Loire en groeide op in de wijngaard. Zelf behoorde ze niet tot de familie van een wijnbouwer, maar via vrienden en buren wijnbouwers (Richoux familie, Pascal Robineau) kwam ze dagelijks in contact met de wijngaarden. Het was haar grote droom op een dag zelf wijn te maken … in de Loire-vallei! Ze maakt wijn sinds 2002 bij François Chidaine’s landgoed en sinds 2004 voor zichzelf.

Marie thibault

Paul Parlange en Jérémie Illouz studeerden samen als oenologen en kozen ervoor om samen te gaan werken in Bordeaux en Cahors. Jérémie Illouz cultiveert 5,5 hectare op de hoogten van Cahors met uitsluitend natuurlijke producten om te vechten tegen de plagen. Alle percelen worden handmatig geoogst en fermentaties enkel met natuurlijke gisten. Paul werkt op dezelfde manier in zijn 7 hectare wijngaarden in Bordeaux.

jeremie-paul

In de hoogtes van de Roussillon, in het kleine dorpje van Trilla, bewerkt Vincent Balansa oude wijngaarden die anders waren achtergelaten! Het is een groot genoegen om te zien dat deze jonge en talentvolle wijnmaker de uitzonderlijke terroir van deze originele en wilde regio met passie verzorgt. Hij werkt in de wijngaarden volgens de biodynamische principes, bewerkt de bodems met het paard en de schoffel. In de kelder heeft hij tot doel een expressieve en fijne vin naturel te verkrijgen door alle ingrepen te minimaliseren. Dit wordt bereikt door Vincent Balansa zijn vakkennis, zijn fijne neus en niet in het minst vanwege zijn grote principes.

vincent-balansa

 Guilhem Dardé noemt zichzelf paysan-vigneron, hij is even fanatiek in de wijngaard als bij het wijnmaken (vinificatie). Meer dan 20 jaar heeft hij de familiewijngaarden bewerkt en beheerd. De druiven werden naar de lokale coöperatieve gebracht en daar werden ze geblend met de druiven van zijn collega’s. Hij besloot echter om na 20 jaar met zijn eigen druiven zijn eigen wijn te maken. Daarmee koppelde hij zich los van de coöperatie en dat werd hem niet in dank afgenomen. Wij zijn echter blij dat Guilhem deze beslissing heeft gemaakt, want zijn wijnen zijn stuk voor stuk van topniveau! Hij gelooft in de traditionele manier van wijnmaken; ploegen, handmatig plukken en biologisch. Verder gelooft hij heilig in de rol van terroir en weinig tot niet ingrijpen. Een wijnbouwer naar ons hart!

Mas_des_Chimeres_03 

Bruno Allion is gepassioneerd wijnbouwer in Theseus, 40 km van Tours. Hij bewerkt er 13 hectare wijngaarden. In 1995 stopt hij het gebruik van pesticiden en zet hij zijn boerderij om in biologische wijnbouw. In 1997 wordt hij gecertificeerd bij Demeter. Vandaag bloeien de bloemen overvloedig tussen de wijnstokken en maakt hij ook zijn eigen compost op basis van brandnetel.

bruno allion

Cécile en Grégoire Rousseau droomden jaren van het creëren van hun eigen wijndomein. In 2006, startten ze het Domaine de Coquelicot met 5 hectare wijngaarden in de Bergerac, in het hart van de Dordogne. De wijngaarden liggen op de heuvels van Villefranche en Lonchat, en zijn voornamelijk aangeplant met merlot en cabernet franc op argilo-calcaire terroir. Van bij het begin wilden ze de wijn begeleiden zonder al te veel in te grijpen. Hun eerste oogst was in september 2007, en vertegenwoordigt een opmerkelijke nieuwe richting voor de Bergerac producent. De wijnen van Coquelicot lijken inspiratie te putten uit de wilde streek van de Dordogne, maar ook de finesse van de rechteroever van Bordeaux, gelegen op een steenworp afstand. Zeer aan te bevelen.

coquelicot

Emile is een bevlogen wijnmaker en groot voorstander van de biologische wijnbouw. Hij steekt veel energie in het op het juiste moment bewerken van de bodem voor een gezond en gevarieerd bodemleven. Bovendien onderkent hij als geen ander het belang van goede rijping van de druiven in combinatie met lage opbrengsten. Hij wordt door collega’s beschouwd als de eigenzinnigste wijnboer van de streek, omdat hij gemiddeld vier weken later oogst met drie keer zo lage rendementen. Daarnaast voegt hij aan zijn wijnen vrijwel geen zwavel toe en filtert ze niet. Hij neemt dus grote risico’s, maar dit levert wel verbazingwekkend rijke en onderscheidende wijnen op. émile vertegenwoordigt bij ons 3 domeinen: Domaine de Montrieux, Domaine des dimanches & Pente des Coutis.

emile

Joseph kwam in 2003 aan in de Languedoc vanuit Groot-Brittanië om er een ​​huis te renoveren, hij ontmoette zijn vrouw en bleef! Na studies literatuur was hij een journalist in de visserij, daarna werkte hij voor magazines rond fietstoerisme om ten slotte te eindigen als een autodidact wijnmaker in het dorp van Caux. Hij heeft 4,5 hectare wijngaarden op vulkanische bodem rond Caux. De kleinschaligheid zorgt ervoor dat hij alles in zijn eentje kan doen in de wijngaard (met uitzondering van de oogst) en in de kelder (met uitzondering van het bottelen). Hij wil een kleine producent blijven zodat hij kan werken in een zorgvuldige, compromisloze manier om echt ambachtelijke wijn te maken. Het gaat voor hem om het vinden van de juiste balans, en het creëren van een gezonde omgeving voor zijn kinderen om in op te groeien. Hij heeft enkel mediterrane rassen, Carignan, Grenache en Cinsault voor de rode wijnen en Terret, Grenache en Marsanne voor de witte wijnen. Al zijn wijnen worden beïnvloed door de vulkanische grond, waardoor ze mineraliteit, versheid en zuiverheid bezitten. Joseph houdt van de vitaliteit en de vrijheid van meningsuiting van natuurlijke wijnen, en wil niets anders produceren of drinken!

Joseph Jefferies

Het domein Pueyo heeft 7ha wijngaarden (10 percelen) verspreid over ongeveer 4 verschillende locaties in Libourne, regio Bordeaux. Het verste perceel is gelegen in de buurt van Chateau Figeac nabij Saint Emilion. De geschiedenis van het domein begon met Christophe’s overgrootvader en bleef steeds eigendom van de familie.  Toen zijn vader Jacques en zijn oom Jean-Paul het domein bewerkten was het slechts 3 ha groot, waarna het geleidelijk aan groeide door telkens aan te kopen wanneer percelen bij de buren vrij kwamen. Alle percelen bevinden zich in de AOC Saint-Emilion.

gerants-pueyo-small

In 2006 creëert France, een Belgische immigrant, zijn domein in Cassagnes in de regio Fenouillèdes (Roussillon). Zijn eerste percelen grenzen aan het gebied van de Côtes de Roussillon Village Caramany, een appellatie die gekend is voor zijn hoog gelegen terroirs met arme bodems van gneiss en schist. Hij heeft een bijzondere keuze gemaakt door de oude wijnstokken van lokale druivensoorten over te nemen, vooral Carignan en Grenache, en ze van bij het begin biologisch te telen. In 2010 werd de wijngaard uitgebreid met 2ha Syrah op de 500m hoog gelegen granietbodems van Conflent. Onlangs werden ook enkele percelen van witte druiven toegevoegd, Grenache en Macabeu. Domaine Réveille telt vandaag 7ha wijngaarden.

Reveille

Nicolas Vauthier had een wijnbar/restaurant met vins naturels in het stadje Troyes. Geïnspireerd door al het lekkers dat hij verkocht, besloot Nicolas rond 2010 zelf wijn te gaan maken. Hij begon wijnen te maken in Avallon, niet ver van Vezelay, onder de naam Vini Viti Vinci, ik kwam, zag en overwon, maar dan anders. Nicolas koopt biologische geteelde druiven ‘a pied’, nog aan de wijnstruik, oogst ze met een eigen ploeg plukkers, en begeleidt vervolgens de wijn, hij komt zo weinig mogelijk tussen in het productieproces. De wijnen van Nicolas zijn eerlijk, puur, levendig en zwoel, echte ‘vins des plaisirs’.

vini-vity-banner

Vincent Couche is een groot talent in het Zuiden van de Champagne. Hij maakt heerlijke, pure Champagne volgens de biodynamische principes. Hij doorbreekt de grenzen van het conventionele denken en maakt Champagnes met precisie, intensiteit en evenwicht. Couche’s benadering van Champagne is meer in lijn met het traditionele Bourgondische denken, kleine percelen gescheiden gehouden, lage rendementen, en de wijnen lang in de kelder houden om ze meer complexiteit te geven. Het resultaat proef je in het glas.

couche

ITALIË

Het landgoed “La Stoppa” is gelegen in een idyllische omgeving, omringd door de natuur in de uitlopers van de Apennijnen en domineert de Trebbia-vallei. Het middeleeuwse karakter van het wijndomein, met zijn uitkijktoren op het hoogste punt, kijkt uit over de omliggende 30 hectare wijngaarden en 28 ha bos (o.a. eik, kastanje). Meer dan honderd jaar geleden plantte de vorige eigenaar, advocaat Ageno, er vooral Franse variëteiten en maakte er Bordo en Bordo Bianco mee.
In 1973 kocht de Pantaleoni familie het domein. Ze transformeerden de wijngaarden naar autochtone druivensoorten zoals Barbera, Bonarda, Malvasia di Candia Aromatico, Trebbiano en Orthugo. Vandaag is Elena Pantaleoni de eigenaar en Giulio Armani de wijnmaker. Ze werken sinds lang biologisch in de wijngaard en startten in 2007 met de certificeringsprocedure bij Suolo e Salute, hetgeen in 2010 werd afgerond. Maar bovenal werken ze in de wijnkelder op een zeer natuurlijke manier, met endogene gisten, zonder oecologische additieven, behalve een minimale hoeveelheid sulfiet bij botteling. Kenmerkend zijn de lage rendementen en de lange maceraties, ongeveer 30 dagen voor rode wijn en meestal meer dan 3 maanden met schilcontact voor Ageno, een typevoorbeeld van “orange wine”.

elena

In 2008 realiseerden drie jongeren hun droomproject. Francesca, biologe en oenologe is de drijvende kracht in de wijngaard en in de wijnkelder. Chiara en Andrea staan meer in voor verkoop en marketing. Een 15-tal ha biologische wijngaarden rond Arrezzo staan sinds 1970 beplant met voornamelijk Sangiovese, Canaiolo, Cabernet Sauvignon en Trebbiano. Ze worden ondanks hun korte bestaan al erkend en scoorden zelfs al goed in bijvoorbeeld De Gambero Rosso.

tunia 

Diëgo Calcabrina paste het wijndomein in 2007 om naar de principes van de biodynamie. Naast wijn produceren zij tevens olijfolie en vooral héél lekkere geitenkaas. De biodiversiteit in de wijngaard en de natuurlijke vinificatie zorgen voor een top Sagrantino di Montefalco (al bottelen ze voorlopig onder IGT). Op de gestileerde verpakking van de fles tref je alle informatie van de wijn. Niet enkel de klassieke waarden over alcohol, aantal zuren e.d., maar ook informatie over sulfiet, droogextract, caloriewaarde … De mooie aankleding van de fles, de leerrijke vermelding van de details, maar bovenal de lekkere inhoud zorgen voor héél veel degustatieplezier. Een meditatiewijn die nog heel lang in de tijd meekan.

calcabrini

Het Donati-landgoed startte de exploitatie in 1930 en wordt nu door de 3e generatie geleid, nl. door Camillo. Ze cultiveren 11 ha wijngaard op biologische wijze met certificaat. De wijngaarden zijn op de heuvels (ongeveer 250m hoogte) gelegen op 20 km van Parma. De specialiteit van dit wijndomein is “pétillant naturel”, hetgeen aldaar frizzante genoemd wordt. Er worden geen additieven gebruikt.

camillo_donati

Het Castello van het dorpje Tassarolo is al sinds het eind van de 14e eeuw eigendom van de adellijke familie van de Marchesi Spinola. De Spinola’s zijn een van de oudste families van Europa en waren een belangrijke factor in de regio, de Alto Monferrato. Het kasteel is gebouwd in de 12e eeuw en nog volledig bewaard gebleven. De komende jaren zal het ingrijpend gerenoveerd worden, zodat het opengesteld kan worden voor publiek. Het wijngoed dat bij het kasteel hoort, bevindt zich buiten het dorp in de Località Alborina en is zo’n 20 hectare groot. De totale productie bedraagt jaarlijks ongeveer 130.000 flessen. Vanaf de zomer van 2011 is er ook een kleine gastenkamer/appartement te huur. Het wijngoed wordt geleid door Massimiliana Spinola, samen met haar partner Henry Finzi-Constante. Daarbij worden ze geassisteerd door de oenoloog Vincenzo Munì. Massimiliana en Henry hebben al vele jaren geleden besloten om te schakelen op de biologisch-dynamische landbouw. Daarbij wordt er zo veel mogelijk gewerkt volgens de principes van de biodynamie. Zo worden de planten en de bodem besproeid met natuurlijke preparaten, om de eigen weerstand van de planten te vergroten. Het snoeien en werken in de wijngaard gebeurt volgens de maankalender. Er wordt alleen natuurlijke mest en groenbemesting toegepast, en er wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van eigen compost. De visie van beiden gaat verder dan alleen de werkzaamheden in de wijngaard: er wordt gewerkt aan afvalreductie en -scheiding, vermindering van energiegebruik en de CO2 afdruk en gebruik van lichtere flessen.

Tassarolo-Banner

In het Roero gebied, is het wijnhuis Pelassa eigenaar van 12 ha land, waarvan acht wijngaarden. Dankzij de samenhang in keuzes, betrokkenheid bij het werk en liefde en zorg voor details, heeft de wijn van Pelassa, niet alleen de binnenlandse markt maar ook veel buitenlandse markten weten te bereiken. Op de wijnkaart van de beste restaurants in Duitsland, Zwitserland, België, Denemarken en de Verenigde Staten kan men de wijnen van Pelassa terugvinden. De familie Pelassa heeft altijd wijn geproduceerd uit de wijngaarden die ze bezaten. Het huidige wijnhuis werd opgericht in 1960 door Mario, die al meer dan vijftig jaar wijn uit zijn wijngaarden produceert met de hulp van zijn vrouw Maria Teresa Viglione. Tot 2000 was het noord-westelijke deel van Italië de markt van de onderneming. Nu hebben hun zonen Davide en Daniele het wijnhuis getransformeerd tot een moderne en dynamische onderneming.

pelassa

De geboorteplaats van de Casa Belfi wijnen is San Polo di Piave, in de provincie Treviso, waar de rivier al snel de zee ontmoet. Het project begon toen Albino Armani een jonge oenoloog ontdekte met de naam Maurizio Donadi. Hun ontmoeting gaf geboorte aan een inspirerende filosofie, gebaseerd op het respect voor de natuur en de natuurlijke tradities. Dag na dag wordt zowel in de wijngaarden als in de wijnkelder gewerkt op het ritme en de behoeften van de wijngaarden en de druiven. De inspanning wordt voortgezet tot in de laatste fase, het bottelen.

belfi

In 1994 werden Paolo Clerici en Massimo Fasoli zich bewust van de grote potentie van de Campiani heuvels van Cellatica en werd Cà del Vent opgericht. In de loop der jaren hebben zij hun eigen filosofie gevormd. Ze willen in elk glas de kwaliteit weergeven door met precisie te werken, van de teelt van de wijnstok tot en met het werk in de kelder. Zoals de wijnmakers zelf zeggen: “Onze liefde voor wijn is vaak veranderd in anti-economische keuzes tot een artisanale aanpak en een zeer exclusieve productie, alleen in de beste wijnjaren. In een zorgvuldige zoektocht van hoge kwaliteit omdat elk glas wijn nog steeds een geweldig gevoel van genot moet weergeven …”

Ca del Vent

Mensen, net zoals land, hebben een roeping. Dat is hoe Leonardo en zijn zoon Luca geïnspireerd raakten: vorm geven aan een idee en een passie. De band die Leonardo heeft met deze prachtige heuvels van Todi gaat terug in de tijd, maar het werd sterker toen hij besloot om de eerste wijnstokken te planten. Pas na de ontmoeting met de talentvolle oenoloog Hartmann Donà Leonardo kwam het idee van een productief wijnbouw project. Nieuwe wijngaarden van inheemse druiven zoals Grechetto di Todi, Trebbiano Spoletino, Sangiovese, Sagrantino en anderen, omschakeling naar biologische landbouw, micro-terrassen op de zoete contouren van de heuvels waar de wijngaarden zijn geplaatst. En dan de wijnmakerij. Een modern gebouw uitgerust met de beste technologie voor de wijnbereiding en de kwaliteitscontrole. Vanaf dan was de missie van Roccafiore het streven naar uitmuntendheid. En dat hebben ze bereikt!

LUCA-BACCARELLI

De wijngaarden rondom het middeleeuwse vestingstadje Jesi zijn vooral beplant met de witte variëteit Verdicchio. De Castelli di Jesi Classico zone is het beste gebied voor aromatische en levendige witte wijnen, de zandgrond is doorweven met versteende schelpdieren, waardoor men een grote mineraliteit terug vindt in de wijnen. De Brunori familie doet al 3 generaties aan wijnbouw in hun 6 ha wijngaarden. Ze zijn gelegen in het hart van de DOC, 200 meter boven de zeespiegel. De Brunori familie heeft een perfect evenwicht gevonden tussen traditie in de wijngaard (geen chemicaliën, met de hand oogsten, respect ten aanzien van de zandgronden) en innovatie in de kelder (soft-persen en microfiltering).

brunori

Een boerderij op het platteland van Puglia, op korte afstand van de zee. Sinds het begin van de 18de eeuw is de Biancardi familie gewijd aan de agrarische activiteit in een land naast de Gargano (Puglia-Italië), gekoesterd door de zeewind en de zon. De wens van de productie van wijn met behulp van autochtone soorten is afkomstig van de zoon, Michele, die onlangs het domein overnam. De oude deuren met antieke grendels zijn die van Michele’s overgrootouders. De kelder is niet groot, maar er is voldoende ruimte voor een droom: een grote wijn te produceren. Michele heeft gekozen voor authentieke druivensoorten: Nero di Troia, Fiano, Minutolo en primitivo. De oogst begint eind augustus met de primitivo en eindigt eind oktober met de nero di troia. Alle werk, van teelt tot het bottelen, vindt plaats op de boerderij, tussen de oude muren. Michele volgt alles stap per stap op tot de fles … en met passie! De wijnen worden geproduceerd met respect voor het milieu, en de gehele energievoorziening komt voort uit zonne-energie. Michele’s slogan is “wijnen van Puglia … wijnen tussen de zon en de zee”.

michele

Monica Raspi maakt in hartje Chianti wijnen met haar favoriete druif Sangiovese. Klassieke wijnen maar zeer typerend voor deze plaatselijke druif. Al haar wijnen hebben een fermentatie van 18 tot 24 dagen op schil, met daarop volgend een malolactische gisting op staal. Daarna gaan ze op Slavoonse eik (Slavoons in plaats van Frans omdat deze minder overheersende houttoetsen aan de wijn meegeven). Fattoria Pomona is een traditionele boerderij die in het hart van de Chianti regio ligt, op amper een half uurtje van Siena. In de loop der jaren heeft de boerderij haar oorspronkelijke structuur, met de villa, boerderijen, pakhuizen en wijnmakerij behouden. Pomona is omgeven door een evenwichtige mix van bos, weiden, wijngaarden en olijfbomen. Met slechts 5 ha wijngaarden kan Monica zich volop richten op biologische landbouw. En ook in de wijnkelder trekt zij deze lijn door.

pomona

Net buiten Montalcino bevindt zich het wijnhuis & de wijngaarden van de familie Biliorsi. Een traditionele wijnproductie die resulteert in een uitstekende rosso en Brunello! De cantina werd opgericht in 1981 door Ruggero Billiorsi. Vandaag zijn het de zonen Simon & Mauro die met dezelfde waarden verder werken. De wijnkelder heeft 2 niveaus waarvan één 7 meter onder de grond. Zo integreert La Fornacina op moderne wijze alle processen kort bij elkaar, maar uiteraard in gescheiden ruimten. Je vindt er ook de typische grote vaten voor de rijping van de Brunello. In 2004 kreeg Fornacina het certificaat van Biologische Geteelde Druiven. Sindsdien verzamelde La Fornacina ettelijke prijzen. Elke jaargang scoort bijzonder hoog in gerespecteerde vakgidsen zoals Wine Spectator en The Wine Advocate, met scores rond 90 punten tot zelfs 93 !!

fornacina

Il paradiso di Manfredi produceert 9.000 flessen per jaar. Deze wijnen komen uit 100% Sangiovese druiven. Er zijn 7 verschillende percelen in de wijngaarden en de assemblage van al deze percelen genereert energie in de wijn. In hun werk waarderen ze de typische aard van de bodem en het naturalisme en de integriteit van de wijnen. In de wijngaarden gebruikten ze nooit chemische middelen en insecticiden. En dit al sinds het begin (1950). In het proces van wijnmaken laat men de druiven hun werk doen en komen ze nooit kunstmatig tussen.

Paradiso-di-Manfredi

Het is met de hulp en ervaring van de Veneto wijnbouwers dat de familie Peruzzi 1988 hun eerste Spumante maakte. Een schuimwijn uit 100% Verdicchio druif, afkomstig uit het gebied van de Castelli di Jesi. De Verdicchio druif is bijzonder geschikt voor de bereiding van mousserende wijnen en staan erom gekend een langdurige veroudering te hebben. Peruzzi werkt biologisch in de wijngaarden en bottelt alle flessen met de hand. Elke fles wordt genummerd en met de pen op de fles geschreven. Een tijdrovend werkje, maar gelukkig betreft het hier een kleine productie van slechts vijfduizend flessen.

peruzzi

We zijn op Resera, in de buurt van Tarzo op het gebied van Prosecco di Valdobbiadene DOCG maar de familie Zanotto is niet geïnteresseerd in de DOCG. Ze zijn geïnteresseerd in tradities en in het respecteren van het grondgebied. De wijngaarden zijn in al 25 jaar in de familie, maar tot in 2008 maakte de familie Zanotto alleen Colfondo voor familie en vrienden. Echter, zoals zo vaak gebeurt, vrienden van vrienden en zelfs vrienden van die vrienden begon te vragen naar Colfondo en zo, uiteindelijk in 2009, besloot de familie om het serieuzer aan te pakken. Nu bezitten ze 7 ha en produceren ze ongeveer 25.000 flessen per jaar. Het blijft echter heel belangrijk voor hen om een “natuurlijke” wijn te produceren waarbij geen chemicaliën gebruikt worden. Niet in de wijngaard maar ook niet in de kelder.

zanotto

“Het is de wijnstok die je vertelt hoe het door je handen zal gaan, eerlijk, ongrijpbaar.” Alberto en Giovanni Masini, twee broers zetten met trots de wijntraditie verder. Die traditie begon toen hun vader, Vittorio de eerste wijnstokken aanplantte in 1970 met de unieke en autochtone, Spergola variëteit. Een nieuw tijdperk werd ingehuldigd op de Ca de Noci boerderij in 1993 met een overstap naar biologische landbouw, geen zwavel in de wijnbouw en het planten van nog meer zeldzame inheemse druivensoorten uit de regio Emilia. Momenteel hebben ze 7 ha wijngaarden vermengd met nieuwe en oude wijnstokken van 10 tot 42 jaar oud waaronder de zeldzame rassen van Spergola, Malbo Gentile en Sgavetta Montericco.

ca de noci

Het domein Tenuta Grillo situeert zich in Piëmonte. Guido en Igiea produceren daar wijnen die de pure expressie zijn van de terroirs, karakter van de druiven en het seizoen. Guido raakte gepassioneerd door natuurlijke wijnen terwijl hij werkte bij niemand minder dan Elena Pantaleoni (La Stoppa). Daar nam hij de beslissing om zelf zijn eigen wijndomein uit te bouwen, geleid door zijn passie voor natuurlijke wijnen. Het resultaat mag er zijn! Karaktervolle wijnen vol complexiteit!

Guido-Zampaglione-Tenuta-Grillo-3-small

Elisabetta Forradori, de vrouw met de enorme drang naar het maken van drinkbare en pure ‘natuur’ wijnen in de Dolomiti gaat in 2002 een joint-venture aan met twee partners in het zuiden van Toscane. Na een zoektocht van twee jaar valt haar oog op een afgelegen azienda in het gehucht Melita, gelegen naast de Romeinse vesting Roccatederighi. We zitten officieel in het Massa Marittima, een gepolderd moerasgebied dat op zo’n 50 km ten noorden van Grosetto ligt. Elisabetta proeft de klasse van de wijnen verbouwd op de ‘Colline Metallifere’, een gebied bekend geworden in het verleden door de ‘mijnen’ van ijzer en koper uit de bodem. Ze kopen de Azienda gelegen op 600 meter hoogte met een zware klein bodem en nog twee percelen in lager gelegen deel met een luchtige zandbodem.

ampeleia

De familie Giglioli – Rinaldi woont al sinds 1770 op de boerderij ‘Casale’. Sinds die tijd produceren ze al wijn, gemaakt volgens familietraditie. In 1980 werd overgeschakeld naar biodynamie. De passie en ‘liefde voor hun werk zijn de toegevoegde waarde bij het verkrijgen van hoge kwaliteit druiven en olijven. Dit wordt weerspiegeld in hun wijnen en olijfolie. De boerderij bevindt zich op een heuvel in het noorden van de vallei, de ideale uitvalsbasis voor excursies in de Chianti-streek naar Siena en Volterra.

Casale bio

Francesco Cirelli is een rijzende ster in de Abruzzen. Na een opleiding economie en diverse jobs in de wijnbusiness, besloot Francesco een paar jaar geleden dat het tijd was om zelf wijn te maken en hij ging op zoek naar een boerderij. Hij koos ervoor om te zoeken in Abruzzo omdat dit zijn thuisbasis was. Hij werd verliefd op Agricola Cirelli de eerste keer dat hij het zag. Hij runt nu een goed draaiende boerderij met wijngaarden, olijfbomen, knoflook, spelt, tarwe, gerst, vijgen en ganzen. Maar voor ons, zijn het zijn wijnen die speciaal zijn. In het bijzonder, zijn wijnen gevinifieerd in amfora. Niet alleen het gebruik van oude amfora, meer zelfs, hij ontwierp zijn eigen kruiken en liet ze op maat maken in Toscane.

cirelli

SPANJE

Casa Can Mayol, gevestigd in Penedes, maakt een uitgebreid assortiment van Cavas onder de Loxarel en Saniger labels. De 50 ha wijngaarden zijn hoog gelegen in de bergen. Als basisdruiven gebruiken ze Macabeu, Parellada en Xarel-Lo. Ze gaan verantwoord om met chemische middelen in de wijngaard en gaan zuinig om met sulfiet. Hun cava’s zijn fris, sprankelend en complex.

loxarel

Julian bezit een landbouwbedrijf met 53 hectare op dit hoge plateau in La Mancha. Hij is één van de pionniers in biologische landbouw in Spanje en cultiveert al zijn gronden op deze manier. Hij is hyperactief en méér en méér overtuigd dat hij zijn terroir beter tot uiting laat komen door het produceren van natuurlijke wijnen.

ruiz

Casa Pardet werkt biologisch sinds het begin in 1992 en schakelde over op biodynamie in 1998. De wijnen worden héél natuurlijk gemaakt, zonder additieven en zonder toevoeging van sulfiet. Duurzame landbouw en eerlijke handel zijn tevens stokpaardjes van dit domein. Pep biodynamico maakt in de farwest van Catalonië lekkere wijn én lekkere azijn!

casa-pardet-08

Juan Antonio Ponce stamt uit een familie die wijngaarden in bezit had maar, zoals gewoonlijk in die streek, de oogst naar de coöperatieve bracht. Juan Antonio deed stage bij héél wat natuurlijke en biodynamische wijnbouwers. Bij terugkomst thuis stampte hij het eigen wijndomein uit de grond. Dankzij de interessante familiale wijngaarden, waaronder een “pied franc” van ongeveer 70-90 jaar oud, maakt hij héél interessante cuvées van o.a. Bobal, de lokale druivensoort. Héél intens en krachtig, maar toch een mooie sappigheid. Ideale wijnen voor bij stevigere gerechten (zoals gerechten met wild).

ponce

Bodega La Encina is gelegen in het centrum van Briñas in Rioja Alta. Het kleine gehucht La Encina ligt dicht bij de grens tussen Alicante, Valencia en Castilla La Mancha. De aard van hun kalkrijke kleigrond en hun Carasoles (de wind uit het noorden) die de zomerse hitte trotseert, zijn elementen die hun eigen unieke karakter meegeven. Door de absolute toewijding aan ecologische productie (zonder gebruik van chemicaliën of chemische meststoffen, manuele pluk, transport in gekoelde bestelwagens, …) weerspiegelt de karaktervolle terroir zich in hun wijnen.

encina

Gevestigd in Valle de la Oratova, Tenerife, werd Suertes del Marques opgericht in 2006. Het werk hier is zo natuurlijk mogelijk. De boerderij heeft 9 ha wijngaarden, verdeeld in 21 percelen, met hoogtes variërend tussen 350 en 700 meter, op de hellingen van de berg Teide, een actieve vulkaan. Een deel van de wijngaarden zijn heel oud, en worden geleid met een systeem uniek voor de Canarische Eilanden: el cordon trenzado (de gevlochten koord). De belangrijkste druivenrassen zijn hier Listán Blanco en Listán Negro. De eerste is hetzelfde als Palomino, de belangrijkste Sherry druif. Briljante wijnen en zeker de moeite waard!

suertes del marques 

Aan de oostelijke rand van de Sierra de Gredos kocht een gerenommeerde arts Vincente Alvarez-Villamil grond in 1923. De site sprak van haar Keltische verleden, met oude beren gesneden uit de bomen en gewijd aan de jacht van de godin. Maar het landgoed dat Vincente Bernabeleva (“bos van de beer”) noemde had meer dan alleen een oude geschiedenis. Het was, zo geloofde hij, een speciale plek om de nobele Garnacha een plaats te geven waarvan de wijnen het diepgaande karakter zouden meedragen. Maar het volgende decennium bracht politieke instabiliteit naar Spanje, en de burgeroorlog die uitbrak in 1936 verwoestte het land. En zo kwam er een einde aan Vincente’s droom wat betreft het maken van wijn … voorlopig. In 2006 hebben twee achterkleinkinderen, Juan Diez Bulnes en Santiago Matallana Bulnes, gezworen om de droom van hun voorvader te vervullen. De wijngaarden van het landgoed waren nu 80 jaar oud. De neven besloten wijnen te produceren die getuigden van zuiverheid en expressiviteit en die in harmonie waren met de schoonheid van Vincente’s land. De wijngaarden bevinden zich niet minder dan 800m boven de zeespiegel, met warme dagen, maar koele nachten, en met zandgronden. De resulterende wijnen hebben voldoende rijpheid, maar ook verbazingwekkende complexiteit en frisheid.

bernabeleva

Ernesto Zarate vestigde dit wijnhuis in de Val do Salnes in 1920. Sinds 2000 heeft Eulogio Pomares de leiding en behoort het landgoed tot een van de meest vooruitstrevende. Met de meest kwaliteits-gewetensvolle wijnmaker in de regio. Hij houdt toezicht op 6.54 hectare wijnstokken verspreid over 11 percelen rond de dorpen van Sisan en Padrenda . Het landgoed heeft een sterke focus op de Albarino-druif alhoewel de kwaliteit van zijn rode wijnen ook zeer respectabel is. Probleem is alleen dat er maar een beperkt aantal flessen zijn. De pergola- geleide wijnstokken zijn gemiddeld 35 jaar oud. De wijn wordt biologisch verbouwd en alle herbiciden en pesticiden worden al sinds 1994 gemeden.

10714235_10203466248190507_3945632509495766190_o 

Partida Creus is een klein, traditioneel wijnhuis dat een zeer gelimiteerde hoeveelheid topwijnen produceert. Hoewel we ons in de Penedes, het Noorden van Spanje bevinden, werd het domein opgericht door een koppel van 2 Italiaanse architecten uit Piëmonte. Antonella Gerosa en Massimo Marchiori, waren op zoek naar een nieuwe uitdaging in hun leven. Dit situeert zich nu in het stille dorpje Bonastre. Ze hebben een oude boerderij omgebouwd tot een wijnkelder. Het hele project werd tot stand gebracht met recyclagemateriaal en bestaande structuren. Ze behoren inmiddels tot de Slow Food producenten en beschermen de oude tradities in de Penedes. De taken in de wijngaard verdelen ze met Orazio and Vincenza, een ezel en een merrie die hun ecologische filosofie alleen maar versterken.

partida creus

OOSTENRIJK

Meinklang is een levendige boerderij in Oost-Oostenrijk ten zuiden van hoofdstad Wenen: wijnbouw, fruit en landbouw. Elk familielid heeft zich gespecialiseerd in een aspect van de landbouw. Angela en Werner zijn gepassioneerd aan het werk op het wijndomein. Daarnaast hebben ze ook een eigen kudde Angus koeien. Deze zijn de bron voor organische meststof, die op hun beurt weer zorgen voor levendige bodems in de wijngaarden. De wijngaarden zijn omgeven door natuurlijke vijvers en wilde kruiden die woonruimte bieden aan nuttige insecten en bodemorganismen. De wilde planten concurreren met de gezonde wijnstokken om water en voedingstoffen. Hiervoor moeten ze die in de grond op zoek gaan naar mineralen en geconcentreerd vocht. En zo kunnen we uiteindelijk genieten van een glas wijn met verfijnde aroma’s en veel karakter.

Exklusives Bild für B-Wein Meinklang Zweigelt

SLOVENIË

“Een echte boerenkennis van het land, traditionele wijnen met een modern tintje …” Andrej Kristancic eigenaar en wijnmaker van Nando combineert zijn levenslange kennis van het land, met moderne technieken geleerd in zijn agronomie opleiding. Gelegen in Plesivo, Brda, een regio die grenst aan de regio Collio in Friuli, Italië. De 5,5 ha bevinden zich voor 60% in de Italiaanse Collio, en 40% in Brda. Het gunstige microklimaat combineert de warme (Adriatische Zee) wind uit het zuiden, en de koelere temperaturen van de Alpen. De wijngaarden, 9 tot 40 jaar oud, zijn beplant met lokale (inheemse) druivenrassen als Rebula, Tokaj, en internationale soorten als Sauvignon, Chardonnay, Cabernet Sauvignon en Merlot. Koper- en zwavelbehandelingen zijn spaarzaam en worden enkel gebruikt in zeer uitzonderlijke gevallen.

Nando - Andrej Kristancic-1 

GRIEKENLAND

Opgegroeid op dit eiland besloten de oprichters van Lyrarakis Winery (toen nog onder een andere naam) in 1966 om de productie van wijn professioneel aan te pakken. De start van het bedrijf werd vergezeld met het planten van een aantal van de beste lokale druivenvariëteiten, namelijk de witte Vilana en de rode Kotsifali en Mandilaria. Het wijnhuis is gelegen in een van de meest bijzondere wijngaardgebieden van Kreta, namelijk bij Alagni , het meest bergachtige dorpje van het appellation gebied (AOC) van Peza. Vandaag de dag wordt het bedrijf geleid door de tweede generatie. Sinds eind jaren tachtig wordt speciale aandacht besteed aan zeldzame Kretenzische variëteiten. Met name de witte rassen Dafni en Plyto die zijn gered van uitsterven, vormen een bron van trots voor de wijnbouwer. De familie en het technische team steken veel energie in het experimenteren met kleinere hoeveelheden van andere inheemse rassen, in de hoop binnenkort nog meer spannende wijnen aan te kunnen bieden.

lyrarakis-2 

Als jongetje van 11 wordt de vader van Alexandra, Theodore Manouskis, door zijn moeder op de boot gezet om de oceaan over te steken op zoek naar een betere toekomst. Hard werken en doorzettingsvermogen brengen hem die betere toekomst. In 1984 besluit hij terug te keren vanuit Amerika naar zijn geboorteplaats in Kreta met het doel ‘iets’ te doen voor en met het land waar zijn ‘roots’ liggen. Wijnliefhebber als hij is besluit hij een wijngaard aan te leggen maar van het maken van wijn heeft hij weinig verstand. Hij huurt wereldwijd specialisten in die hem helpen de juiste terroir te vinden voor de juiste druivenstokken en dat blijken voornamelijk druivenrassen te zijn die in de Rhône groeien: syrah, grenache, mouvèdre en roussanne.vIn 1993 plant Theodore zijn eerste stokken. Wat toen twee hectare waren zijn er nu, in 2014, dertien. Dochter Alexandra staat inmiddels aan het roer. Na haar studie in Washington D.C. verhuist ze naar New York maar het leven daar wordt haar al snel te ‘plastic’. Ze verhuist naar de geboortegrond van haar vader, Kreta, waar ze tot dan slechts haar vakanties heeft doorgebracht. Na wat omzwervingen ontdekt ze waar haar hart echt ligt: de wijngaard. Ze wil wijn maken die de unieke terroir van het gebergte Lefka Ori tot uitdrukking brengt. Dit gebergte, in het westelijk deel van Kreta, is volop begroeid met planten en kruiden als rozemarijn, lavendel, salie, tijm en kamille, die iets speciaal geven aan hun wijnen.

Nostos Alexandra Manousakis-1000x1000

NIEUW-ZEELAND

Sato wijnen werd opgericht door Yoshiaki Sato en zijn vrouw Kyoko Sato, als een klein project in 2009. Overtuigd en gepassioneerd door pure terroirwijnen, verlieten Yoshiaki en Kyoko hun job in de bankwereld inTokyo en Londen. Ze namen een jaar pauze en gingen oenologie studeren. Daarna deedt Yoshiaki ervaring op bij Huber (Baden, Duitsland), Domaine Matassa (Roussillon), Domaine Bizot (Vosne-Romanée, Bourgondië) en Jean-Pierre Frick (Alsace), terwijl Kyoko werkte met Philippe Pacalet (Beaune, Bourgogne), Julien Guillot (Macon) en Cristian Binner (Alsace). Het echtpaar trok met hun ervaring naar Nieuw-Zeeland om er hun eigen wijnen te maken. Het is geen wonder dat Sato streeft naar wijn maken op een “natuurlijke” manier, biologische / biodynamische wijnbouw en geen ingrepen in de kelder.

 

sato